We współczesności alergie pokarmowe pojawiają się częściej niż w latach ubiegłych. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów również jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które mogą wzbudzić niepokój należą: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy migreny. Wskutek uczulenia na gluten może występować też anemia wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Mamy przecież możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o diagnozę potrzebne mogą być zmiany jadłospisu, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wykluczyć sporo produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym czytaniu składów produktów poddanych obróbce. Istotne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości na temat zawartości. Zarówno w przypadku żywności, jak i specyfików.

Warto zapoznać się z informacjami o bezglutenowym życiu i tym co można jeść
Różnorodne substancje konserwujące niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale również w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to wiele sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż bezglutenowe wyroby. W menu korzystnie umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet unikanie słodkich frykasów. Funkcjonowanie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu wymaga większej uwagi w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.