Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie potrawy
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film