Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. jak przygotować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film